jump to navigation

Despre scoala. Un sondaj care-ar trebui sa ne dea de gandit Ianuarie 11, 2010

Posted by Marcelina Popa in Jurnal, Pentru parinti.
Tags: , ,
trackback

Am gasit pe hotnews.ro un sondaj interesant:

„Cand alegeti o scoala pentru copilul dumneavoastra, in ce masura conteaza preocuparea scolii pentru dezvoltarea personala si emotionala a copilului?

* Foarte mult
* Mult
* Putin
* Deloc”

Rezultatele sunt, pana acum, urmatoarele:

* Foarte mult – 1330 [67.8%]
* Mult – 372 [19%]
* Putin – 95 [4.8%]
* Deloc – 165 [8.4%]
Total voturi: 1962

M-au surprins rezultatele. Ma asteptam ca majoritatea parintilor sa raspunda „putin” sau „deloc”, si asta din doua motive:
– in Romania, si parintii, si profesorii par interesati mai degraba de note si de rezultatele la examene decat de dezvoltarea personalitatii copiilor;
– majoritatea scolilor n-au o strategie clara (si cu atat mai putin publica) in acest domeniu; cu alte cuvinte, chiar daca parintii ar fi interesati de acest aspect, ei n-ar avea de unde sa obtina informatiile aferente.

Se pune insa o problema foarte serioasa: cum poate scoala influenta dezvoltarea personala si emotionala a copiilor? E clar ca tot ce se intampla in scoala conteaza, intr-un fel sau altul, dar pot exista si influente intentionate, deliberate, planificate. Nu e vorba atat de asa-zisele activitati educative (vizite la orfelinate, plantat de copacei, spectacole de teatru), cat de modul in care se desfasoara orele obisnuite – de matematica, romana, fizica, biologie. E vorba de relatiile curente profesori-elevi, elevi-elevi, de atmosfera din clasa, din scoala.

Primum non nocere – in primul rand sa nu daunezi. Eu de aici as porni. Niciun copil nu trebuie privit si/sau tratat, in nicio imprejurare, ca o persoana de categoria a doua.

Scoala produce adesea tone de frustrare si de anxietate. Eu nu zic ca acestea trebuie sa dispara cu totul – pot avea un rol pozitiv, in anumite doze -, dar trebuie drastic limitate.

Dezvoltarea personala se produce aproape de la sine intr-un mediu prietenos si in acelasi timp incitant. Asta cred ca ar trebui sa ofere scoala.

P.S. Revenind la sondaj, trebuie precizat ca repondentii sunt, in marea lor majoritate, persoane cu educatie superioara, unii (probabil multi, chiar) domiciliati in strainatate. Acolo probabil ca alegerea unei scoli se face altfel decat la noi.

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: