jump to navigation

Despre manualele de gimnaziu (demult depasite) Ianuarie 9, 2010

Posted by Marcelina Popa in Jurnal, Pentru parinti.
Tags: ,
trackback

Manualele de gimnaziu sunt neschimbate de pe vremea ministrului Andrei Marga, adica de peste 10 ani. Cele de matematica sunt facute destul de bine, insa programa s-a schimbat, intre timp, de cateva ori. O parte din vechea materie de clasa a V-a se face acum intr-a sasea, o parte din materia de-a VI-a intr-a VII-a si tot asa.

Un copil de clasa a VI-a are nevoie in primul semestru de manualul de-a V-a, pe care deja l-a predat la biblioteca. Ca sa nu mai vorbim ca intreaga materie este restructurata, asa ca nici macar partea din manual inca utilizabila nu corespunde intru totul programei.

Cand ridicam problema asta in diverse ocazii (perfectionari, actiuni metodice, intalniri cu specialisti din minister), ni se spune: nu manualul este obligatoriu, ci programa. In subtext, trebuie sa intelegem ca, la urma urmei, ne putem lipsi de manuale. Profesorii cunosc programa, n-au decat s-o prezinte copiilor in mod direct. Si-asa nu prea se omoara copiii cu studiul manualului.

Ceea ce foarte putina lume stie este ca trecerea de la programa la lectia propriu-zisa este destul de laborioasa. In absenta unui manual conform cu programa, profesorul are nevoie, in medie, de o ora si ceva pentru a-si pregati fiecare lectie (uneori chiar de cateva ore). Daca e un profesor inteligent, talentat si cu experienta, o va face destul de bine. Dar daca nu e? Sau daca e, dar n-are timp?

Uitati ce scrie o colega (tot profesoara de matematica) pe blogul ei:

„Aseara, cand sa-mi pregatesc lectiile, cautam cu disperare material ptr o clasa  medie spre slaba si, credeti-ma, n-am gasit. Toate testele era ptr cei buni si foarte buni, se vorbea despre competenta si olimpiade… Dar cu cei slabi ce facem, ii ignoram? Am inchis calculatorul si mi-am facut singura, din capul meu…”.

De un manual bun si conform cu programa are nevoie in primul rand profesorul. N-o sa poata lua nici de acolo totul de-a gata, dar munca lui va deveni mult mai usoara si mai eficienta,  iar calitatea orelor va depinde in mult mai mica masura de talentul si experienta lui didactica.

In loc sa se aloce bani pentru retiparirea manualelor depasite (se retiparesc cate 20% din necesarul de manuale gratuite in fiecare an), mai bine s-ar pune la dispozitia profesorilor si elevilor, pe net, niste manuale gratuite adaptate noilor programe si bogate in aplicatii de toate tipurile, pentru toate categoriile de elevi. Un manual in format electronic poate fi mult mai bogat decat unul obisnuit, pentru ca dimensiunile sale  nu mai sunt conditionate de costul hartiei. In plus, ar putea contine hyperlinkuri, aplicatii interactive si, la o adica, ar putea fi modificat mult mai usor decat unul obisnuit.

Anunțuri

Comentarii»

1. elite - Ianuarie 10, 2010

Sunt perfect de acord cu tine.E nevoie de manuale pentru noi,in primul rand si apoi ptr elevii nostri.Nu conteaza vechimea sau gradele didactice,trebuie mereu,mereu sa gasim o cale spre cei din fata noastra , care nu sunt aceiasi in fiecare an.

2. Marcelina Popa - Ianuarie 10, 2010

Experienta si gradele didactice conteaza intr-o anumita masura, dar – ai dreptate – mai putin decat s-ar crede, fiindca lumea in care traim se schimba in ritm rapid, iar copiii odata cu ea. Nu mai pot preda divizibilitatea asa cum o predam acum 10 ani, fiindca elevii de acum au alt tip de receptivitate (poate datorita jocurilor pe calculator si internetului). De fapt pot s-o predau la fel, dar eficienta va fi mai mica, asta-i problema.

P.S. In alte tari exista doua manuale: al profesorului si al elevului. Noi n-avem niciunul!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: