jump to navigation

Un businessman care lucra la Londra – rezolvare aritmetica Septembrie 28, 2009

Posted by Marcelina Popa in Avansati, Clasa a V-a, Clasa a VI-a, Clasa a VII-a, Cutia cu jucarii, Rezolvari.
Tags:
trackback

Problema initiala am postat-o aici . Ii reproduc mai intai enuntul:

Un businessman lucra la Londra, dar locuia la ţară. Ca sa ajunga acasa, lua mai intai trenul, mereu la aceeasi ora, iar la gara il astepta soferul, care-l ducea acasa.

Intr-o zi businessman-ul pleaca de la lucru si ia trenul cu o ora mai devreme; la gara masina inca nu venise, asa ca o ia pe jos spre casa. Pe drum se intalneste cu masina care venea sa-l ia de la gara, se urca in ea si ajunge acasa. La sfarsit constata ca a ajuns acasa cu 20 de minute mai devreme decat de obicei.

Cat timp a mers businessman-ul pe jos?

Se presupune ca organizarea era perfecta: ca masina venea la gara exact cand venea trenul si ca nu se pierde nici o clipa cu transbordarea.

Iata si o rezolvare foarte frumoasa (a lui Sacha):

„Eu [adica Sacha – nota mea] obisnuiesc sa explic rezolvarea problemei scotand in evidenta o succesiune de trei „aha”-uri:

#1. desi personajul principal este businessman-ul, pentru rezolvarea problemei este avantajos sa te concentrezi asupra … soferului, pentru ca si el a ajuns acasa cu 20 de minute mai devreme !

#2. Soferul a economisit si el 20′, si asta pentru ca nu a mai avut de parcurs drumul de la punctul de intalnire pana la gara si inapoi la punctul de intalnire. Asta inseamna ca drumul de la punctul de intalnire pana la gara dureaza, cu masina, 10 minute.

#3. Daca soferul si-ar fi continuat drumul inca 10 minute, ar fi ajuns la gara la ora lui obisnuita, dar acolo i s-ar fi spus ca patronul lui plecase spre casa de o ora deja. Prin urmare businessman-ul a facut 50 de minute pe jos.”

Eu am rezolvat problema algebric. O sa postez si rezolvarea mea zilele acestea, dar a lui Sacha mi se pare mai frumoasa :P.

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: