jump to navigation

Despre satisfactia elevilor si parintilor Septembrie 10, 2009

Posted by Marcelina Popa in Consiliere elevi, Jurnal, Pentru parinti.
Tags:
trackback

Unii dintre colegii mei sunt derutati: ce trebuie sa faca pentru ca parintii si elevii sa fie satisfacuti? Sa puna numai note mari? Nu cumva acolo se va ajunge, in dorinta de a produce cat mai multa satisfactie? (Termenul „satisfactie” nu este inventat de mine: a fost introdus, spre hazul multora, in documentul oficial cu privire la criteriile de performanta, despre care am mai vorbit aici ).

In primul rand, parintii si elevii isi doresc multe lucruri in afara de note (lectiile sa fie interesante si stimulative, sa dezvolte abilitati si competente necesare mai tarziu in viata, sa contribuie la socializarea copilui etc). Devine extrem de important sa comunicam parintilor si copiilor ce le putem noi oferi si ei sa ne spuna, la randul lor, ce-i intereseaza mai tare.

In al doilea rand, a fi multumit de note nu-i acelasi lucru cu a fi multumit de sistemul de notare. Am intalnit de multe ori elevi nemultumiti de notele lor, dar multumiti de sistemul de notare.

Anunțuri

Comentarii»

1. Daniela - Septembrie 11, 2009

Ce sa faca tinerii dupa ce termina scoala ?-ASTA E intrebarea cea mai tulburatoare a lor si a parintilor . Spre ce sa ii indrume in ziua de azi ? In criza nationala si mondiala …

2. Marcelina Popa - Septembrie 12, 2009

Viitorul nu e batut in cuie. Daca profesia ta nu e cautata la un moment dat, te reprofilezi (pentru o vreme sau definitiv). Totul e sa poti face rapid schimbarea. Aici scoala incepe sa conteze enorm: exista competente generale (cele la care bate apropo si Ecaterina Andronescu) utile in absolut orice domeniu de activitate si utile, de asemenea, in reconversia profesionala, in trecerea de la un domeniu la altul. Daca scoala ar fi cu adevarat orientata catre formarea lor, teama de viitor ar fi mult mai putin justificata.

O sa scriu un articol separat despre competentele astea – probabil maine.

Revenind la spinoasa problema a orientarii profesionale, eu sfatuiesc tinerii sa-si aleaga o meserie care sa le placa si pentru care au inclinatii. De obicei sunt mai multe variante si, dintre acestea, n-au decat s-o aleaga pe cea mai banoasa sau pe cea mai cautata. Primul filtru trebuie sa ramana insa cel al relatiei personale cu meseria aceea: cat de bine te simti si te potrivesti cu ea. E ca si cand te-ai casatori. Vei trai ani de zile, poate chiar toata viata, cu omul ala. Cum sa ignori, atunci, tocmai calitatea relatiei cu el?

3. Educatia – incotro? « Marcelinapopa's Blog - Septembrie 13, 2009

[…] septembrie 13, 2009 Posted by Marcelina Popa in Uncategorized. trackback Daniela  se intreba aici:  “Ce sa faca tinerii dupa ce termina scoala ?-ASTA E intrebarea cea mai tulburatoare a lor […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: