jump to navigation

Matematica din inchisoare Septembrie 9, 2009

Posted by Marcelina Popa in Jurnal.
Tags:
trackback

„După opinia lui Corneliu Coposu, Râmnicu Sărat a fost cea mai dură dintre închisori. Aici au murit peste 90% dintre deţinuţii politici. Mâncarea nu depăşea 5-600 calorii pe zi (supe de orz fiert, fără nici un adaos), ceea ce, în afară de inaniţie, provoca frecvente avitaminoze (în momentul arestării, Corneliu Coposu cântărea 114 kg, iar la eliberare – 51 [la o inaltime de circa 1,90m]). Personalul era asiatic (n-a putut identifica limba), cu aspect lombrosian, nu ştia cine sunt deţinuţii şi nu avea voie să vorbească deloc cu aceştia, astfel încât, cât timp s-a aflat aici, Corneliu Coposu a fost izolat într-o tăcere absolută, la ieşire manifestând dificultăţi de a vorbi şi, pe de altă parte, leşinând dacă trebuia să stea mai mult de zece minute în picioare. În general, Corneliu Coposu şi-a petrecut trei sferturi din cei 15 ani de detenţie singur în celulă.
(…)
În lungile perioade de izolare totală, pentru a-şi păstra mintea în activitate, Corneliu Coposu a „scris” mii de poezii, inventa şi rezolva mental probleme de matematică, făcea traduceri literare (una dintre ele, „If”, de Rudyard Kypling, a reuşit după aceea să şi-o amintească), atingând acea stare (staza) în care suferinţele trupului prilejuiesc, paradoxal, o deosebită uşurinţă de gândire. Iar atunci când nu era singur în celulă, proceda la o adevărată acţiune de alfabetizare a deţinuţilor de drept comun, utilizând tot felul de improvizaţii (de pildă, scriind cu praf de DTT pe fundul unei gamele unse cu săpun). Aşa cum se ştie, mulţi deţinuţi intelectuali au recurs la aceste metode pentru a-şi salva mintea.”

Alte amanunte despre biografia lui Corneliu Coposu – aici.

Anunțuri

Comentarii»

1. Daniela - Septembrie 11, 2009

Cand am citit despre Coposu (mai stiam in mare despre viata lui din inchisoare)am avut senzatia ca sunt …mica de tot fata de un om colosal cum a fost el sau alti detinuti politici din puscariile comuniste.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: