jump to navigation

Unde e un patrăţel? Septembrie 8, 2009

Posted by Marcelina Popa in Clasa a VII-a, Cutia cu jucarii.
Tags: , ,
trackback

O adevarata enigma geometrica: priviti atent cele doua figuri de mai jos.

Unde e un patratel
Cele doua figuri sunt formate din aceleasi „blocuri” colorate. Cu toate acestea, una dintre ele pare sa contina un patratel in minus. Cum se explica acest lucru?

Anunțuri

Comentarii»

1. tatik - Septembrie 8, 2009

Daca socotim aria primului triunghi ca suma de arii ne da 32. Daca o socotim cu formula baza x inaltimea/2 ne da 32,5. Deci chiar si fara patratelu ala problema e ciudata rau… sper k n-am gresit 😐

La al doilea triunghi tot asa: cu tot cu patratelu ala aria iese, dac-o socotesti pe bucati, 33!… si normal trebuia 32,5, ca e tot acelasi triunghi ca inainte, nu?

2. alex2008 - Septembrie 9, 2009

Ideea e sa se urmareasca unghiurile triunghiurilor , a unghiurilor formate cu ipotenuza triunghiului mare format din toate figurile . Unul dintre triunghiuri in figura de sus este mai „bombat” in ipotenuza si datorita aranjarii se mai castiga un patratel .

3. Marcelina Popa - Septembrie 9, 2009

@alex2008
Exact ;). De fapt, in al doilea caz avem „un triunghi mai bombat”, iar in primul „un triunghi mai scobit”. Ambele sunt, de fapt, patrulatere (primul convex si al doilea concav).

@tatik
Foarte bune observatiile tale. Proprietatea pe care ai folosit-o e asta: „Daca o suprafata plana e reuniunea mai multor suprafate plane fara puncte interioare comune, atunci aria ei este suma ariilor acelor suprafete”.
Cum la noi suma ariilor blocurilor colorate nu este egala cu aria triunghiului mare, rezulta ca reuninunea blocurilor colorate nu coincide cu triunghiul mare. In primul caz reuniunea nu acopera intreg triunghiul, in al doilea – impreuna cu patratelul alb – il depasesc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: