jump to navigation

Unde este un euro? Septembrie 2, 2009

Posted by Marcelina Popa in Clasa a V-a, Clasa a VI-a, Cutia cu jucarii.
Tags: ,
trackback

Lucian Corneev (care trebuie felicitat fiindca a intrat in vara aceasta la facultatea de electronica si telecomunicatii 🙂 ) ne propune urmatoarea … enigma:

Trei tipi se cazeaza la un hotel, in aceeasi camera. La receptie li se spune ca tariful pentru o camera este de 30 euro pe noapte. Receptionera isi da seama, dupa ce le ia 30 euro, ca tariful era de numai 25 euro. Cei trei ajunsesera deja in camera, asa ca femeia roaga un angajat sa dea o fuga pana la ei si sa le inapoieze restul de 5 euro. Angajatul isi opreste, nemernicul, 2 euro pentru el si da fiecaruia dintre cei trei cate un singur euro.

Sa recapitulam: fiecare dintre cei trei insi a dat cate 10 euro si a primit cate un euro inapoi, deci fiecare a platit, in fond, pentru camera cate 9 euro. Impreuna, au platit 27. Adunand, insa, 27 de euro cu cei 2 euro ramasi la angajat, se obtin numai 29 de euro, nu 30. Unde este un euro?

P.S. O creatie 3D din camera de hotel,  semnata de Luci Corneev:

whr

(e semnata la propriu: uitati-va atent pe anvelopa, stanga jos:  scrie „Lucius” 🙂 )

Anunțuri

Comentarii»

1. Lazar - Septembrie 2, 2009

Pai problema zice ca”fiecare a platit, in fond, pentru camera cate 9 euro. Impreuna, au platit 27. Adunand, insa, 27 de euro cu cei 2 euro ramasi la angajat, se obtin numai 29 de euro” … nu trebuie sa se SCADA cei 2 euro 🙂 ? din ce au platit ? cred ca e o capcana sau… nu stiu…cel putin asa cred , nu sunt sigura …

2. mirunalazar - Septembrie 2, 2009

Iarasi sunt trecuta Lazar X( ?!!!
De ce doamne :(( de ce ???

3. Anvelopa « Razvandorobantu's Blog - Septembrie 2, 2009

[…] 2, 2009 in Uncategorized Dupa ca am vazut aceasta roata, mi-a trecut prin cap sa fac si eu una. Ei, nu este la fel de buna, dar eu zic ca pentru inceput e […]

4. Marcelina Popa - Septembrie 3, 2009

Miruna, ai intrebat: „nu trebuie sa se SCADA cei 2 euro 🙂 ? din ce au platit ?”. Ba da! Si, in orice caz, nu exista niciun motiv sa-i adunam! Luati repede, avem impresia ca e normala adunarea aia, dar nu-i deloc asa. Imagineaza-ti problema formulata asa: „Intr-o anumita afacere, fratii Ionescu au pierdut 27 euro, Gigel a castigat 2 euro, iar duduia Maricica a castigat 25 de euro”. La ce intrebare ar putea raspunde operatia 27+2=29? La niciuna, exceptie facand vreo intrebare artificiala de genul: „Cat reprezinta, la un loc, suma pierduta de fratii Ionescu si suma castigata de Gigel?”. Scaderea si-ar avea insa un rost, daca am pune intrebarea: „Cat ar fi pierdut fratii Ionescu, daca tot castigul lui Gigel era transferat catre ei?”

Autorul problemei creeaza senzatia ca face un fel de inventar, de aia reuseste sa ne pacaleasca: atatia euro sunt la ala, atatia euro sunt dincolo, iar in total trebuie sa iasa 30. Inventarul, insa trebuie facut altfel, daca ne gandim unde se gasesc banii in momentul final:
– 3 euro au ajuns la cei trei ocupanti ai camerei;
– 2 euro la angajatul hoţoman;
– 25 euro la receptionista (sau, ma rog, in conturile hotelului).
In total ies acum 30.

Altfel: unde sunt cei 27 de euro pierduti de cei 3 insi? 2 euro sunt la angajatul hotzoman si 25 la receptionista – in total 27.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: