jump to navigation

Volumele unor forme de copt prajituri August 11, 2009

Posted by Marcelina Popa in Avansati, Cutia cu jucarii.
Tags: , ,
trackback

O idee de proiect de la prietena mea, Tzushky: imaginati metode de calcul (eventual aproximativ) al volumelor unor forme de copt.  De exemplu: 351T64207_Fluted_Brioche_Mould_14_Ribs

6196brioche

Copiii pot alege forme mai simple sau mai complicate, intalnite in magazine, la mama acasa sau pe net.

Pentru anumite forme (cele pe care le avem la indemana) se poate verifica metoda gasita prin masurarea directa a volumului (cu apa turnata inauntru, de exemplu).

P.S. Daca suntem cu burta/burtica plina, ne putem permite sa pornim  si de la imaginea prajiturilor coapte, urmand sa reconstituim mintal forma in care s-au copt🙂. Exista, de pilda, checuri foarte interesante, rotunde si cu o gaura la mijloc.

Comentarii»

1. blue - August 28, 2009

Pentru prima forma, as calcula volumele celor doua trunchiuri de con (interior si exterior) si as face media aritmetica.

2. Marcelina Popa - August 30, 2009

Ideea cu media este foarte buna, insa aproximatia s-ar putea imbunatati daca am lua un alt tip de medie. Problema este ca forma noastra e mai apropiata de trunchiul de con exterior decat de trunchiul de con interior. Media aritmetica obisnuita e la egala distanta de cele doua volume v si V (daca ni le imaginam pe toate reprezentate pe axa), iar noua ne-ar trebui ceva mai apropiat de V decat de v (si cat de apropiat? – se pune intrebarea).

3. blue - August 30, 2009

Media aritmetica = v+ jumatate din diferenta dintre cele doua volume. Pot sa maresc fractia si sa iau v+3/4 din (V-v).
Asa e bine?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: