jump to navigation

Berbecutul Eric August 7, 2009

Posted by Marcelina Popa in Cutia cu jucarii.
Tags: ,
trackback

E vorba de o problema propusa in cadrul unui curs video pentru profesori,  pe http://www.learner.org.  Cateva cuvinte despre curs:  „Learning Math: Patterns, Functions and Algebra” este primul din 5 cursuri video adresate profesorilor din invatamantul elementar si secundar. Mai multe informatii despre el gasiti aici:  http://www.learner.org/resources/series140.html.

Problema cu berbecutul e din primul episod al cursului, numit Algebraic Thinking (Gandirea algebrica). Puteti viziona online intreg episodul dand clic pe butonul pe care scrie „VoD”, situat in dreapta titlului. Puteti salva filmul in calculator cu Real Player, de exemplu.

Sa revenim insa la berbecutul Eric. El traia in Australia, unde vara este foarte cald.  De-abia astepta sa scape de lana lui bogata si calduroasa. Cand, in sfarsit, a sosit si ziua cea mare a tunsului, a constatat cu disperare ca trebuia sa astepte la o coada foarte mare: in fata lui se gaseau 50 de oi! A luat atunci o decizie nu foarte onorabila, pe care a pus-o imediat in practica:  in timp ce „frizerul” tundea o oaie,  el depasea cate doua oi din sir. Intrebarea este urmatoarea: cate oi au fost tunse pana ce i-a venit si lui randul?

In lectia filmata, profesoara propune mai intai rezolvarea unui caz mai simplu: 6 oi in loc de 50. Invita 6 cursanti (profesori si ei) sa treaca in fata clasei si sa joace rolul oilor, pe altul sa joace rolul lui Eric si pe inca cineva pe cel al „frizerului”. Problema este rezolvata in mod practic, in fata clasei, in picioare.

Apoi toti cursantii revin la loc si discuta, in perechi,  problema initiala, considerand, eventual, inca un caz relativ simplu: 11 oi in loc de 6. Au la dispozitie cubulete colorate reprezentand oile, hartie si instrumente de scris.

La un moment dat, cam atunci cand toate perechile par sa fi ajuns la o concluzie, profesoara intreaba: „Cati dintre voi s-au gandit la grupe de cate 3?”. Cam toti se gandisera. Apoi intreaba: „Ati folosit gandirea algebrica pentru a rezolva problema?”. Opinia generala este ca nu. Ea insa ii contrazice: „Ba da, ati folosit. Stiti cand? In momentul in care ati remarcat acele grupe de cate 3 si ati abordat cazul general, in momentul in care ati sesizat structura ascunsa a problemei, modelul ei abstract”.

Comentariile mele:

  • de remarcat traseul oi -> oameni -> cubulete -> cerculete pe hartie -> model abstract -> din nou oi;
  • de asemenea: 50 de oi -> 6 oi -> 11 oi -> un numar oarecare de oi -> din nou 50 de oi;
  • discutiile (in perechi sau altfel) faciliteaza procesul de abstractizare; cu cat problema aleasa e mai provocatare, cu atat va genera discutii mai fertile;
  • la ce ne-a folosit modelul abstract, intre altele:  ca sa nu desenam 50 de cerculete :).
Anunțuri

Comentarii»

1. Test « Razvandorobantu's Blog - Septembrie 2, 2009

[…] 2, 2009 in Diverse | Tags: link, test un link numi […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: