jump to navigation

Un site foarte util profesorilor August 6, 2009

Posted by Marcelina Popa in Cutia cu jucarii.
Tags: , ,
trackback

Am dat acum cateva zile peste un site excelent:   http://www.learner.org. Pe pagina  asta gasiti o gramada de filmulete adresate elevilor (de orice varsta) si, mai ales, profesorilor, majoritatea disponibile online, gratuit. M-am hotarat sa prezint pe scurt ce mi s-a parut mai interesant din filmuletele pe care apuc, treptat,  sa le vizionez. Depinde si de cat timp voi avea…

Nu trebuie sa-i condamnam pe profesorii romani ca se schimba atat de greu: noua ne lipsesc modelele. Ii imitam, mai mult sau mai putin constient, pe fostii nostri profesori. Daca am asista la niste lectii filmate, daca s-ar traduce in romana cartile pe care le au la dispozitie profesorii din Occident, daca s-ar folosi mediul online pentru a schimba informatii intre noi sau intre noi si cei deja instruiti (formatorii) lucrurile s-ar putea schimba mai repede decat ne asteptam.

Anunțuri

Comentarii»

1. Marcelina Popa - August 10, 2009

Recitind ce-am scris aici acum cateva zile, mi-am amintit o observatie mai veche a unui prieten, Tudor Glodeanu: „Invatamantul nu poate fi cu adevarat reformat pentru ca nu exista, pur si simplu, atat de multi oameni care sa intruneasca simultan doua conditii: sa-si aleaga cariera didactica si sa POATA fi profesori buni”. Evident, problemele apar in special in legatura cu conditia a doua.

Poate ca situatia nu e chiar atat de tragica, totusi. Daca exista suficienti oameni care sa-si DOREASCA macar sa fie profesori buni, ei pot fi ajutati, cu conditia crearii unui grup (nu foarte numeros) de experti care sa le puna la dispozitie know-how-ul. In Romania, din pacate, acest grup nu exista, sau – daca exista – se ocupa cu lucruri extrem de generale.

Trebuie timp si multa munca pentru a alcatui o biblioteca de resurse didactice comparabila cu ce exista in alte tari. Voluntariatul nu poate fi suficient tocmai din acest motiv. Trebuie scosi niste oameni de la catedra, eliberati de alte obligatii, lasati sa se documenteze, sa creeze modele de activitati si, de ce nu, un soi de kit-uri, de scheme pe baza carora sa se poata elabora manuale moderne.

Un inceput il reprezinta didactic.ro, insa acolo e multa maculatura. Oameni dornici doar sa-si vada numele pe site posteaza materiale de o calitate execrabila, pline de greseli si/sau redactate in limbajul de lemn al asa-zisei didactici moderne (care nu trebuie confundat cu insasi didactica moderna).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: